Halvemaan

appartementsgebouw met elf rolstoeltoegankelijke woningen

locatie: Gent

ontwerp: 2017

Wedstrijdontwerp in samenwerking met Volt architecten

Frisse soberheid typeert de volumetrie en de gevels van het ontwerp.  De gevel volgt een structureel logisch ritme van gelijke traveeën, die telkens op een andere manier ingevuld worden. Hierdoor ontstaat een rustig en toch gevarieerd gevelbeeld. Een grootschaligere opening op het gelijkvloers markeert de toegang naar de appartementen en het binnengebied. Het binnengebied wordt vrijgemaakt en omgevormd tot een zuiver gevormd ommuurd binnenplein, dat dienst zal doen als parking, maar evengoed als speelplein of ontmoetingsplek. Rond het plein komen kleinschalige private leefruimtes, patio’s en bergingen. Een gemeenschappelijk atelier achteraan is een optie. De oostelijk gerichte achtergevel kan van het vele groen genieten in de tuin van de achterburen. De voorgevel kijkt uit over het pleintje van de Spijkstraat en schuin in de Louis Cloquetstraat. De natuurlijke helling wordt handig gebruikt om privacy te geven aan de gelijkvloerse voorgevel, en om op een elegante manier de gelijkvloerse appartementen te laten overgaan in een lagere tuinmuur en bergruimte rondom het binnenplein.

Voor de gelijkvloerse appartementen worden groene patio’s en zuidgerichte leefruimtes voorzien in de strook voor bijgebouwen. Deze krijgen zo, ondanks hun moeilijke positie onderaan een appartementsgebouw, een heel licht en ruimtelijk karakter, met een duidelijke grens naar het binnenplein, omwille van privacy. Het vloerplan van de drie verdiepingen combineert telkens een rechthoekig compact oost-west doorzonappartement met twee gespiegelde appartementen, met een oost-zuid en een west-zuid oriëntatie. Alle appartementen voldoen aan de eisen voor aangepast wonen volgens GOLLD en VMSW. Een combinatie van ruimere gelijkvloerse (gezins)appartementen met patio, universele tweeslaapkamerappartementen en doorzon eenslaapkamerappartementen maakt een gezonde sociale mix mogelijk. 

De centrale, open circulatiekern loopt over in twee terrassen aan de gevels. Deze plekken doen dienst als ontmoetingsruimte voor de bewoners, en worden overzien door de aangrenzende appartementen. Langs deze loggia’s krijgen de oost- en westgerichte appartementen bovendien een stukje zuidzon in de leefruimte, vooral in de winter wanneer dit het meest wenselijk is.

Elk appartement krijgt een individuele berging op het gelijkvloers, ook voor (elektrische) fietsen of een rollator. Deze bergingen worden ofwel gelinkt aan een aangepaste ruime parkeerplaats, ofwel aan de inkomzone. Fietsenstallingen worden verdeeld over vlot bereikbare overdekte open fietsenstallingen, en de veilig gesloten private bergingen.

Het parkeer-binnenplein wordt omkaderd met kleinschalige functies achter een baksteen tuinmuur. Door de vormgeving als plein in het omliggende groen, nodigt de plek uit om meer te doen dan enkel parkeren. De aangrenzende patio’s kunnen het plein ook verlevendigen.

Project
Thema / Type