tim peeters klijtberg

Ralingen

Rijwoning voor een jong gezin

locatie: Evergem
ontwerp en realisatie: 2012-2013
foto's: Barbara Joseph

Deze verbouwing van werkmanshuis tot ruime loft komt voort uit een holistisch ontwerpconcept. In de ontwerpstrategie werden randvoorwaarden als functionaliteit, stabiliteit, ruimtelijkheid, licht en materialiteit uitgepuurd en op elkaar afgestemd. Deze vereenvoudiging werd nagestreefd telkens met het budget in gedachten. Door in het midden van de woning een klein deel vloer weg te laten, werd de benepen arbeiderswoning een ruime loft, zonder kwistig te zijn met ruimte en budget. De gevels werden ontworpen als heel dikke muren, waar afwisselend gesloten bergruimtes en grote bewoonbare nissen in geschikt werden.

Waar er in een traditioneel huis voor elke woonfunctie een kamer is, zitten deze functies hier telkens in een nis rondom open ruimte in het midden. De bewoners van het huis kunnen geborgenheid vinden in deze afzonderlijke open nis-kamers, zonder contact met de rest van de leefruimtes te verliezen. Elke nis haalt kwaliteit van twee kanten: uit het contact met de open ruimte in het midden van het huis, en uit het licht en zicht door de grote ramen. De verschillende karakters van de nissen nodigen de bewoner uit om zich te verplaatsen door de dag heen. Je kan ontbijten in een oranje treincoupé met ochtendzon, werken aan een zonnige schrijftafel met uitkijk over de straat, baden met zicht op de tuin, ontspannen in een dieprode theaterbox bij avondschemering …

De centrale vide geeft een royaal gevoel van ruimte, hoewel de plafonds erg laag zijn. De ruimtelijkheid en lichtinval van de woning worden overtuigend verbeterd door slechts 8m2 vloeroppervlakte op te offeren.

De woning werd gebouwd met meetkundige precisie. Daardoor konden fijne en sobere details gerealiseerd worden met eenvoudige technieken. Zo zijn de trappen volgens eeuwenoud concept gemaakt, maar wel heel exact uitgelijnd op de elementen er rond. Het interieur is bruut in zijn eerlijk materiaalgebruik, maar verfijnd in de afwerking. Alle structurele elementen zijn bewust zichtbaar gelaten in de ruimte. Een schouw in ruw beton draagt zo het dak en de verdieping. De detaillering is consequent bedacht, van de naakte structuur tot de vorm van de handgreepjes van de kasten. Kleuren spelen een belangrijke rol in dit interieur. De open kern is wit en houdt het licht vast. De kleur van elke nis werd zorgvuldig bepaald, volgens gewenste sfeer en functie van de besloten plek. Er werd bij de gevels gekozen voor harmonie met de eenvoudige gevelmaterialen uit de omgeving. De gevels tonen een klassiek ritme en stevig materiaalgebruik met baksteen en beton, maar zijn hedendaags in hun strakke afmetingen en fijne details in maatwerk beton.

Wolters

Omgekeerde rijwoning

locatie: Sint-Amandsberg
ontwerp: 2015

Vrede

Zeshoekig torensalon in de nok van een rijwoning

locatie: Gentbrugge
ontwerp en realisatie: 2014-...

Zand

Reorganisatie en uitbreiding van een arbeiderswoning

locatie: Gent
ontwerp en realisatie: 2013-...

Stichelen

Compacte eengezinswoning

locatie: Denderhoutem
ontwerp en realisatie: 2013-...

Diamanthuis

Verbouwing rijwoning voor een gezin

locatie: Gentbrugge
ontwerp en realisatie: 2009-2011
samenwerking met Nikolaas Martens (MVC Architecten)
foto's: Dominique Van Huffel

diamanthuis Tim Peeters
diamanthuis Tim Peeters
diamanthuis Tim Peeters
diamanthuis Tim Peeters
diamanthuis Tim Peeters
diamanthuis Tim Peeters
diamanthuis Tim Peeters
diamanthuis Tim Peeters
diamanthuis Tim Peeters
diamanthuis Tim Peeters

Deze verbouwing hernieuwt het architecturaal potentieel van de Belgische rijwoning, met een inzet in ontwerpfase, en verder weinig middelen. Het huis is retroactief gerationaliseerd, structureel, architectonisch en duurzaam, enkel door afbraak en door vervangen van het dak. Gelijkvloers getuigt het plan van zijn geschiedenis. Hogerop muteert het vloer per vloer tot zuiver houtkristal. Het dak vormt een driedimensioneel klooster van acht gelijke kamers. Twee kamers versmelten tot trappenzaal. Vier andere verbergen de laatste twee geheimkamers. De afgeknotte diamantvorm van het dak maximaliseert de vloeroppervlakte bij een kleine gebouwhuid. Deze compactheid houdt bouwkosten en energieverliezen minimaal.

Het gewonnen vloeroppervlak voor nachtprogramma reorganiseert het huis en maakt op de begane grond plaats vrij voor groen. De bel-étage verandert op zich niet, maar wordt wel het nieuwe centrum van het huis, omkaderd door nieuw programma en royaal doorzond met zicht op de laan en de achtertuin. De puntgevels refereren naar de onmiddellijke omgeving; de gevelmode uit de bouwperiode van de wijk. Drie uitstulpende binnenruimtes (noem ze erkers) verzachten schijnbaar willekeurig de harde gevelgeometrie. Ze kregen doelbewust een plek ten opzichte van de binnenruimtes.

Dit huis is één kamer; één cabane met royale proporties. De twee lage niveau’s van het oorspronkelijke boerenhuisje werden samengevoegd tot een dubbel hoog gelijkvloers. In de dikke muren rondom zitten ruime nissen. Elk raam markeert zo’n specifieke nis: een werktafel, een plek om te ontbijten in de ochtendzon, een bad met zicht op de tuin,… Een rondgang op de verdieping maakt ook de tweede laag ramen bereikbaar, want aan zo’n raam is het goed wonen. Midden in de open hal staat één beton kolom. Deze draagt de zoldervloer en het dak, en brengt rook van de kachel tot boven de nok. De passerelle rondom de open hal hangt op aan ranke staven. Naast de kolom zit nog een laatste zichtbare restant van het oude huis: een kelder met koepelgewelf, zorgvuldig ingepast in het plan onder trap en kookeiland.

De trap steekt verder langs de kolom in twee bewegingen tot op de zolder. Dit verdiepingsplan is nog blanco, klaar om huis te worden van kinderen. De gevels zijn klassiek, maar abstraheren die oude vormentaal van boerderijen tot een compositie van vlakken beton en vlakken baksteen -de oranjerode ‘boerkes’-. Met doorgedreven logica is de compositie bepaald. De dragende penanten lopen door, net breed genoeg voor hun last. De lintelen zitten hoog, voor licht diep door het huis. De dorpels liggen elk verschillend, bedacht op hetgeen de bewoners er achter zullen doen.

Landjuweel

Verbouwing Kunstenaarswoning

locatie: Ledeberg
ontwerp en realisatie: 2012-2013
medewerker: Evelien Pletinckx
foto's exterieur: Lieve De Becker

Tim Peeters Landjuweel
Tim Peeters Landjuweel
Tim Peeters Landjuweel
Tim Peeters Landjuweel
Tim Peeters Landjuweel
Tim Peeters Landjuweel
Tim Peeters Landjuweel
Tim Peeters Landjuweel

Het oude huis vooraan was al goed; een mooie oude trap en kamers met veel licht. Afblijven dus. Veel nieuwe ruimte was wel nodig op de begane grond. Een uitgestrekte aanbouw kan ruimte geven, maar wordt een donkere tunnel. Een patio kan in zo’n geval licht brengen midden in het huis. Die twee konden samen gaan: een onderlaag met open plan, en een uitgesneden bovenlaag die zuiderlicht binnenbrengt. Het huis was oost-west gericht, maar nu komt zuiderlicht in de woonkamer. Daarbij komt ook nog nieuw sanitair: een toilet en twee badkamers. Een torentje tegen het oude huis

verdeelt ze over de verdiepingen, maar niet zonder licht door te laten naar de trap. Spiegels geleiden het licht nog dieper. De gevel maakt een evenwichtsoefening tussen splinternieuw en ouderwets. De bestaande gevelopeningen worden behouden, gekopieerd en naar achter in de tuin geduwd. Zij brengen licht op de juiste plaats binnen, dat volstaat. De lichte gevelbekleding verbergt isolatie, maar toont zich zwaar, met betondorpels en streklagen. De gevel is terracotta - steen, maar wel flinterdun: een decor in de coulissen van de stad.

Hereman

Rijwoning met atelier

locatie: Gent
ontwerp en realisatie: 2013-...

Dit gebouw balanceert tussen appartementsgebouw en woning. Elk niveau, elk paviljoen, wordt ontworpen als een klein appartement, een minihuis, met een eigen sfeer, functionaliteit. In dit huis kun je verhuizen van een niveau naar het volgende. Dwalen op zoek naar concentratie of verstrooiing.

Het dakpaviljoen kijkt uit over de stad als plaat van uiterste afzondering. De eerste verdieping is speelhal voor de kinderen met zes afsluitbare zones; drie werkkamers en drie slaapkamers. De vorm van het perceel wordt gebruikt om de tuin in twee sferen op te splitsen. Eerst een open speelruimte aan het huis, en achter het tuinhuis een verborgen locus amoenus, besloten in de smalle ‘staart’ van de tuin.

Uyttenhove

Reorganisatie halfopen gezinswoning

locatie: Sint-Amandsberg
ontwerp: 2014-...

Klijt

Reorganisatie bedrijfsgebouw en kantoor

locatie: Vichte
ontwerp: 2014-...

Kunstenaar

Lichtconcept voor loft in binnengebied

locatie: Sint-Amandsberg
ontwerp: 2014-...

Kerk

Compacte dorpswoning

locatie: Waterland-Oudeman
schetsontwerp: 2014-...

Béthune

Schetsonwerp cohousing Sint-Amandsberg

locatie: Sint-Amandsberg
schetsontwerp: 2014
in samenwerking met BAST Architects & Engineers

Kermis

Lichtconcept voor vrijstaande villa

locatie: Evergem
schetsontwerp: 2014

Olie

Omkering en uitbreiding historische hoekwoning

locatie: Gent
ontwerp: 2014
in samenwerking met Laurent De Waele

P1

Tafel

ontwerp: 2008

De P1 is een standaard berk multiplexplaat, versneden tot zeven onderdelen met een minimum aan verlies. Het gebruik van één materiaal voor alle onderdelen vraagt om handig gebruik van de structurele dikte van de plaat. De belijning en inplanting van de poten onder het blad volgt als optimum uit een zoektocht naar stijfheid en stabiliteit voor het geheel.

De vergaring van de onderdelen onder het blad werkt zoals een I-ligger in staal; een erg stijve vorm met weinig materiaal.Geen poespas aan deze tafel. De detaillering is driedimensioneel en valt in elkaar als een puzzel. Resultaat is een tafelblad van 200x76x76, met een licht gewicht en lichte aanblik.

Forel

Verbouwing bakkershuis tot woning met atelier en kantoor

locatie: Gent
ontwerp en realisatie: 2010-2013

Een oude bakkerij uit de 19de eeuw wordt herleid tot zijn oorspronkelijke essentie. Een plan van ordelijk gestapelde kamers. Meer heb je niet nodig. De trappenhal zit in het midden en verdeelt elke verdieping in twee kamers, telkens een eenvoudige doos aan voor- en achtergevel. De gevel is breed genoeg om aan deze kamers ademruimte en licht. Hedendaagse technieken –sanitaire ruimtes, afvoeren, ventilatiekanalen, iolatiepakketten- liggen op de rand van en tussen deze doosruimtes. Het plan was al zuiver; alle ontwerp zit in details. Elke kamer, elke doos wordt afzonderlijk ontworpen. De keuken op het gelijkvloers krijgt 1 wand volledig in glas, letterlijk. Zware kolommen staan achter het glas, en maken de grens tussen binnen en buiten wazig, maar voelbaar. Er wordt gekookt en gegeten, voor elk is er een lange tafel.

Het atelier ligt aan de straat, iedereen mag zien wat er gemaakt wordt. Een schuifraam maakt van het atelier een straatterras wanneer dat past. Het salon is een doos met zachte akoestiek en een doorgedreven geluidsisolatie. Daar ben je weg van de stad. Knooppunten tussen de ruimtes krijgen bijzondere aandacht. De traphal is bijvoorbeeld een zuiver prismatisch volume, maar een uitstulpend knooppunt van zes deuren doorbreekt deze logica op de slaapkamerverdieping. De detaillering van het deurengeheel is een scharnier tussen de overlappende prismatische ruimtes. De badkamer is leeg en toch luxueus. De vloer verzamelt alle water als en grote inloopdouche. Een losse badkuip staat daarin. Eén slank waterpunt in het midden brengt water om te wassen voor de hele badkamer.

Korhoen

Verbouwing beluikhuis

locatie: Gent
ontwerp en realisatie: 2013-...

De huls van het huis blijft behouden, de binnenkant wordt nieuw. Een leeg plan van 4 meter bij 4 meter is de start. Zo veel mogelijk plaats, en weinig circulatie willen we. De trap moet ook gang en passage zijn, al wat overblijft wordt vrije ruimte. We behouden de oude trap naar de kelder, en rekken van daar het parcours omhoog tot onder de nok.

Gelijkvloers kan onder de trap een badkamertje. Op de verdieping passeert de trap langs de achterkant. Een stap opzij ga je in het salon naar het licht. De trap draait verder weg om te verdwijnen in de slaapkamer.

Oostwinkel

Reorganisatie hoeve en erf

locatie: Oostwinkel
ontwerp : 2012
samenwerking met IADB (BAST Architecten)

Vraag is om een oud boerenhuis te verbouwen met Art Deco voorgevel, en goedkopere variant als achtergevel. Een onhelder gebouw maar authentiek in zijn soort. Een volledig nieuw huis is goedkoper en beter. We stellen voor om een passiefhuis te bouwen tegen het oude, even groot, een compacte kubus, rechttoe rechtaan functioneel geordend. De aanbouw wordt het nieuwe huis, het oude huis wordt aanbouw. Het nieuwe passiefhuis is de kern van het geheel. Dit is de refuge in de winter.

Het oude huis hebben we over om te spelen met architectuur. De rotte vloeren moeten weg. We hollen het huis helemaal uit tot een grote open ruimte: een inkomhal, bufferruimte, een speelkamer, feestzaal, een leefruimte voor het tussenseizoen. In de zomer leef je hier buiten. Een houten kap met groendak geeft de grote hal een koepel, en herinnert in de gevel aan het oude zadeldak. Nu zijn er zeven gevels: twee zijgevels, een dubbele voorgevel en een dubbele achtergevel, en een binnengevel tussen de twee huizen. Zeven gevels, alle even groot: zeven tableau’s voor een compositie.

Muinkbib

Privébibliotheek

locatie: Gent
ontwerp en realisatie: 2008

Het huis had al een logica in esthetiek. Alle pleisterwerk en vormelijke anomalieën waren bedekt in een mantel van wit. Alleen de bijzondere Art Deco elementen waren onaangeroerd gebleven bij de eerdere verbouwing. Een ingreep in de kern van het beletagehuis was nodig, om de omvangrijke boekencollectie een waardige plaats te geven. Bijkomend ornament in een huis vol historisch timmerwerk was niet wenselijk. De nieuwe biliotheek omarmt de bestaande achtergrond van witte vormelijke accidenten. De legplanken bedden zich in tussen afgeknotte kubussen, bogen, rastersen lijnen. Ze nemen de taal van het huis over.

De gecamoufleerde rationaliteit in het ontwerp maakt het enige onderscheid tussen bibliotheek en willekeurige witte vormen. De modulaire bemating weigert elk compromis, maar zoekt wel subtiliteit door consequent maten uit de witte omgeving over te nemen. Het raster organiseert evolutie in de biblioheek. Enkele losse dozen passen in de module en markeren de overgangen in de alfabetische ordening van de boeken. Een verplaatsbare volume voor het wandmeubel bevat de grootformaatboeken uit de collectie. Je kan er op gaan zitten met een uitgekozen boek.