Ralingen

Rijwoning voor een jong gezin

Locatie: Evergem
Ontwerp en realisatie: 2012-2013
Foto's: Barbara Joseph

Deze verbouwing van werkmanshuis tot ruime loft komt voort uit een holistisch ontwerpconcept. In de ontwerpstrategie werden randvoorwaarden als functionaliteit, stabiliteit, ruimtelijkheid, licht en materialiteit uitgepuurd en op elkaar afgestemd. Deze vereenvoudiging werd nagestreefd telkens met het budget in gedachten. Door in het midden van de woning een klein deel vloer weg te laten, werd de benepen arbeiderswoning een ruime loft, zonder kwistig te zijn met ruimte en budget. De gevels werden ontworpen als heel dikke muren, waar afwisselend gesloten bergruimtes en grote bewoonbare nissen in geschikt werden.

Waar er in een traditioneel huis voor elke woonfunctie een kamer is, zitten deze functies hier telkens in een nis rondom open ruimte in het midden. De bewoners van het huis kunnen geborgenheid vinden in deze afzonderlijke open nis-kamers, zonder contact met de rest van de leefruimtes te verliezen. Elke nis haalt kwaliteit van twee kanten: uit het contact met de open ruimte in het midden van het huis, en uit het licht en zicht door de grote ramen. De verschillende karakters van de nissen nodigen de bewoner uit om zich te verplaatsen door de dag heen. Je kan ontbijten in een oranje treincoupé met ochtendzon, werken aan een zonnige schrijftafel met uitkijk over de straat, baden met zicht op de tuin, ontspannen in een dieprode theaterbox bij avondschemering …

De centrale vide geeft een royaal gevoel van ruimte, hoewel de plafonds erg laag zijn. De ruimtelijkheid en lichtinval van de woning worden overtuigend verbeterd door slechts 8m2 vloeroppervlakte op te offeren.

De woning werd gebouwd met meetkundige precisie. Daardoor konden fijne en sobere details gerealiseerd worden met eenvoudige technieken. Zo zijn de trappen volgens eeuwenoud concept gemaakt, maar wel heel exact uitgelijnd op de elementen er rond. Het interieur is bruut in zijn eerlijk materiaalgebruik, maar verfijnd in de afwerking. Alle structurele elementen zijn bewust zichtbaar gelaten in de ruimte. Een schouw in ruw beton draagt zo het dak en de verdieping. De detaillering is consequent bedacht, van de naakte structuur tot de vorm van de handgreepjes van de kasten. Kleuren spelen een belangrijke rol in dit interieur. De open kern is wit en houdt het licht vast. De kleur van elke nis werd zorgvuldig bepaald, volgens gewenste sfeer en functie van de besloten plek. Er werd bij de gevels gekozen voor harmonie met de eenvoudige gevelmaterialen uit de omgeving. De gevels tonen een klassiek ritme en stevig materiaalgebruik met baksteen en beton, maar zijn hedendaags in hun strakke afmetingen en fijne details in maatwerk beton.

Project
Thema / Type