Forel

Verbouwing bakkershuis tot woning met atelier en kantoor

locatie: Gent 
ontwerp en realisatie: 2010-2013

Een oude bakkerij uit de 19de eeuw wordt herleid tot zijn oorspronkelijke essentie. Een plan van ordelijk gestapelde kamers. Meer heb je niet nodig. De trappenhal zit in het midden en verdeelt elke verdieping in twee kamers, telkens een eenvoudige doos aan voor- en achtergevel. De gevel is breed genoeg om aan deze kamers ademruimte en licht. Hedendaagse technieken –sanitaire ruimtes, afvoeren, ventilatiekanalen, iolatiepakketten- liggen op de rand van en tussen deze doosruimtes. Het plan was al zuiver; alle ontwerp zit in details. Elke kamer, elke doos wordt afzonderlijk ontworpen. De keuken op het gelijkvloers krijgt 1 wand volledig in glas, letterlijk. Zware kolommen staan achter het glas, en maken de grens tussen binnen en buiten wazig, maar voelbaar. Er wordt gekookt en gegeten, voor elk is er een lange tafel. 

Het atelier ligt aan de straat, iedereen mag zien wat er gemaakt wordt. Een schuifraam maakt van het atelier een straatterras wanneer dat past. Het salon is een doos met zachte akoestiek en een doorgedreven geluidsisolatie. Daar ben je weg van de stad. Knooppunten tussen de ruimtes krijgen bijzondere aandacht. De traphal is bijvoorbeeld een zuiver prismatisch volume, maar een uitstulpend knooppunt van zes deuren doorbreekt deze logica op de slaapkamerverdieping. De detaillering van het deurengeheel is een scharnier tussen de overlappende prismatische ruimtes. De badkamer is leeg en toch luxueus. De vloer verzamelt alle water als en grote inloopdouche. Een losse badkuip staat daarin. Eén slank waterpunt in het midden brengt water om te wassen voor de hele badkamer.

Project
Thema / Type