Hereman

Rijwoning met atelier

locatie: Gent
ontwerp en realisatie: 2013-2016

foto's door Barbara Joseph en Jonah Samyn

Het huis Hereman balanceert tussen appartementsgebouw en woning. Elk niveau, elk paviljoen, wordt ontworpen als een klein appartement, een minihuis, met een eigen sfeer, functionaliteit. In dit huis kun je verhuizen van een niveau naar het volgende. Dwalen op zoek naar concentratie of verstrooiing. 

Je komt binnen in een grote woonhal. De hal betekent inkom, maar ook ontvangstruimte voor gasten, en verbindende ruimte voor alle andere delen van het huis. Alles is daar open, maar het raster van oude woonkamers wordt behouden. Een structurele opbouw met bogen tussen de verschillende ruimtes geeft vorm aan de paradox van open ruimte in combinatie met duidelijk afgebakende kamers. 

De eerste verdieping is speelhal voor de kinderen met daar rond zes open en afsluitbare kamers; drie bewoonde slaapkamers en drie vrije kamers. De vrije kamers nodigen met succes uit tot experiment en verandering. 

Daar boven ligt een huis voor de nacht. Wakker worden in de grote slaapkamer, wassen in de snelle badkamer in de ochtend, 's avonds terugkeren voor een bad in de trage badkamer, of om rust te vinden in het avondsalon.

Het torenatelier kijkt uit over de stad als plaats van uiterste afzondering en concentratie. Een dakterras aan de voorgevel laat toe om van de laatste zonnestralen van de dag te genieten. 

Half ondergronds zit de eetruimte. Hier wordt gekookt en getafeld. Het raam geeft hier zicht op een miniatuurlandschap. De hoge glazen lichthapper maakt ook verbinding met de tuin en de gelijkvloerse woonhal.  

De vorm van het perceel wordt gebruikt om de tuin in twee sferen op te splitsen. Eerst de open landschapstuin op de helling aan het huis, en besloten in de smalle 'staart' van de tuin komt een locus amoenus: de tuinkamer.

Project
Thema / Type