Landjuweel

Verbouwing Kunstenaarswoning

locatie: Ledeberg
ontwerp en realisatie: 2012-2013
medewerker: Evelien Pletinckx
foto's exterieur: Lieve De Becker

Het oude huis vooraan was al goed; een mooie oude trap en kamers met veel licht. Afblijven dus. Veel nieuwe ruimte was wel nodig op de begane grond. Een uitgestrekte aanbouw kan ruimte geven, maar wordt een donkere tunnel. Een patio kan in zo’n geval licht brengen midden in het huis. Die twee konden samen gaan: een onderlaag met open plan, en een uitgesneden bovenlaag die zuiderlicht binnenbrengt. Het huis was oost-west gericht, maar nu komt zuiderlicht in de woonkamer. Daarbij komt ook nog nieuw sanitair: een toilet en twee badkamers. Een torentje tegen het oude huis

verdeelt ze over de verdiepingen, maar niet zonder licht door te laten naar de trap. Spiegels geleiden het licht nog dieper. De gevel maakt een evenwichtsoefening tussen splinternieuw en ouderwets. De bestaande gevelopeningen worden behouden, gekopieerd en naar achter in de tuin geduwd. Zij brengen licht op de juiste plaats binnen, dat volstaat. De lichte gevelbekleding verbergt isolatie, maar toont zich zwaar, met betondorpels en streklagen. De gevel is terracotta - steen, maar wel flinterdun: een decor in de coulissen van de stad.

Project
Thema / Type